Gebouw

FOCUS

Het nieuwe schoolgebouw aan de Umbriëllaan in Heerhugowaard biedt onderdak aan Focus praktijkschoolleerlingen en beroepsgerichte vmbo leerlingen van het Huygens College.

Energieneutraal

Het bijzondere aan dit gebouw is dat alle energie die dit gebouw nodig heeft om te verwarmen, koelen en ventileren maar ook de elektriciteit door het gebouw zelf, op de locatie wordt opgewekt. Voor de verwarming en de koeling wordt gebruik gemaakt van warmte en koude bronnen die het schoolgebouw op een constante temperatuur houden. Voor de duurzame opwekking van elektriciteit is het gehele dak voorzien van zonnepanelen. Tevens is er een duurzame houtpalletketel aanwezig die zorgt voor het warme water in de doucheruimtes van de sportzalen en voor de keukens. Het zeskantige gebouw is zeer hoogwaardig geïsoleerd.

Werkplaatsen

Een minstens even bijzonder onderdeel van het ontwerp is de hoofdentree, die grotendeels uit glas zal worden uitgevoerd en door de praktijkschool wordt gebruikt als groen kas. Naast de normale theorielokalen zijn er in het gebouw goed ingerichte praktijkwerkplaatsen zoals een kapsalon, techniekwerkplaatsen, een supermarkt en keukens. Op de eerste verdieping bevinden zich de sportzalen die naast de gymlessen voor de scholen zelf ook ’s avonds gebruikt worden door de plaatselijke sportverenigingen.

Buitenruimte

In goed overleg tussen de gemeente Heerhugowaard en de groendocenten is het ontwerp voor de buitenruimte ontstaan. Op het langgerekte perceel is naast auto en fiets parkeren veel aandacht voor groen. De groenleerlingen onderhouden zelf het terrein en doen daarmee vaardigheden op die van belang zijn binnen deze sector.

Bereikbaarheid

Het gebouw ligt op een steenworp afstand van het station Heerhugowaard en is dus zeer goed te bereiken met openbaar vervoer.