Nazorg door het praktijkonderwijs
De nazorg voor de uitgestroomde leerlingen wordt door Focus op een actieve manier verzorgd. De leerlingen moeten, wanneer zij uitstromen, zo zelfstandig mogelijk in de maatschappij kunnen functioneren, werken en wonen. Alle schoolverlaters van Focus worden minimaal twee jaar na het verlaten van de school gevolgd.
De nazorg bestaat uit de volgende onderdelen:
Contact met schoolverlater
Het contact met de schoolverlater en de ouder(s) vindt meestal telefonisch plaats, maar de schoolverlaters worden hiervoor ook regelmatig uitgenodigd op school of nemen zelf initiatief. In het eerste jaar na het schoolverlaten gebeurt dit minimaal drie keer, in het jaar daarop volgend twee keer.
Contact met vervolgopleiding
Dit contact is vooral van belang om eventuele verstoringen tijdig te signaleren. Dit kan in sommige gevallen ook leiden tot een meer intensieve begeleiding van de schoolverlater door Focus.
Contact met werkadres van de schoolverlater, re-integratiebureaus, jobcoachesen arbeidsdeskundigen UWV, gemeente
Dit contact is minder intensief dan het contact met een vervolgopleiding. De geschiedenis heeft namelijk geleerd dat, indien de leerling via een stage werk heeft gevonden, de match met het bedrijf goed is geweest en er meestal geen problemen meer zijn of komen. De contacten met re-integratiebureaus, jobcoaches en arbeidsdeskundigen van het UWV zijn wel intensief.
Participeren in het ECA en Arbeid Advies Team (AAT)
Het ECA is het Expertise Centrum Arbeid. Het is een professioneel netwerk ontstaan door samenwerking binnen de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs binnen het samenwerkingsverband Noord-Kennemerland. Oud-leerlingen, die uit een traject zijn gevallen of waar een nieuw traject (vooral werk) voor moet worden gevonden, worden hierin besproken.