Leerlijn Consumptief/Horeca

Consumptief/Horeca
Het vak consumptief vindt plaats in de horecakeuken. De leerlingen worden hier voorbereid op(begeleid) zelfstandig wonen of geschoold op gebied van consumptief m.b.t de horeca of een grootkeuken. Tijdens de consumptief lessen leren de leerlingen verschillende kooktechnieken toe te passen. Ook leren de leerlingen voor zichzelf en voor anderen een gezonde maaltijd te bereiden. Daarnaast is het ook erg belangrijk om de hygiëneregels na te leven, de werkruimte moet schoon en opgeruimd zijn. In de keuken werken leerlingen in groepsverband of aan individuele taken , dit is afhankelijk van het uitstroom perspectief.

Fase 1 Leerjaar 2
Algemene omschrijving: In het tweede leerjaar komen de leerlingen een paar uur per week, waarvan 2 uur vak theorie bij mij in de module horeca. Deze periode duurt 10 weken waarin de leerlingen zich verdiepen in de wereld van de catering en horeca. De leerlingen zullen in deze 10 weken zich gaan ontwikkelen in de vaardigheden en vaktermen die bij de horeca toe behoren.

Excursies: Rondleiding bij de Groothandel, gastdocenten die workshops geven, bezoek aan een instellingskeuken.
Eventuele externe en interne cateringklussen

Fase 2 Leerjaar 3
Algemene omschrijving: De leerlingenkomen gedurende 20 weken een dagdeel de module volgen, waarbij zij producten moeten bereiden die wij ook vervolgens verkopen tijdens de verschillende pauzes aan de leerlingen en docenten van het Huygens College en aan de leerlingen en docenten van het Focus. De leerlingen leren in deze periode te werken aan een kwalitatief goed product en met een tijdsdruk .De leerlingen krijgen een langere en intensievere onderricht in de vakvaardigheden en vaktermen die er zijn in de horeca. De leerlingen lopen dan ook twee dagen stage in een horeca gerelateerd bedrijf.

Excursies: Bezoek aan een restaurant, bezoek aan een slager, groenteman of bakker.
Gastlessen van mensen uit de horeca.

Externe en interne cateringklussen.
Passende stagerichtingen: Lunchroom, instellingskeuken, restaurant, interne cateringbedrijven, bakkerij, Hema.

Fase 3 Leerjaar 4/5
Algemene omschrijving: De leerlingen werken het hele jaar naar hun branchegerichte certificaat toe. De leerlingen draaien, net als in het derde jaar, gedurende een heel jaar een dagdeel in de module horeca. Ze krijgen dus meer tijd om de vakvaardigheden te verdiepen en te verbreden, waarbij er ook rekening moet worden gehouden met een uitgebreide vakterminologie. De leerlingen worden vaker betrokken bij externe en interne cateringklussen die meestal ook ’s avonds plaatsvinden. De leerlingen werken onder een tijdsdruk.

Excursies: Bezoek aan restaurants, gastlessen, bezoek aan een slager, groenteman of bakker.

Te behalen certificaat: werken in de keuken ( kpc)
Eventueel bij voldoende animo bij andere praktijkscholen en geschiktheid kan men het SVH diploma ( keuken assistent) gaan halen.
Passende stagerichtingen/werkrichtingen: Lunchroom, instellingskeuken, restaurant, interne cateringbedrijven, bakkerij, Hema.