Leerlijn Groen

Fase 1 Leerjaar 1

Algemene omschrijving: Ontdekken wat Groen is en of jij het leuk vindt. Je leert om je eigen tuin of balkon te onderhouden zodat je dat later als je op jezelf woont dit kan.

Je volgt dit vak twee keer tien weken lang en dan twee uur in de week. Daarin oefenen we met de basis vaardigheden voor het werken in de tuin, zodat je later je eigen tuin kunt onderhouden.

O.a. leer je wieden, schoffelen, gras maaien en werken in de moestuin of in de kas. Ook gaan we een keertje bloemschikken.

Excursies: bezoek aan Intratuin en in het voorjaar Lammetjes kijken.

Fase 1 Leerjaar 2

Algemene omschrijving: Oriƫnteren op werken in het Groen .

Je volgt dit vak tien weken lang vier lesuren in de week. In deze week herhaal je wat je hebt geleerd in de eerste en breiden we de vaardigheden uit. De theorie gaat over het werken in het Groen. Iedere les krijg je daar uitleg en opdrachten over. Daarna ga je met het geleerde aan de slag in onze eigen schoolomgeving. Werkzaamheden zijn o.a. heggen scheren, gras maaien, pootlijn zetten en opwinden, stekken en zaaien en planten water geven in de kas, onderhoud gereedschap etc.

Excursies: Aalsmeerse planten handel in Heiloo en Ranzijn in Alkmaar

Fase 2 Leerjaar 3

Algemene omschrijving: Vergaande oriƫntatie en voorbereiden op werk/uitstroom/ in het Groen.

Je volgt dit vak 20 weken lang vier uur in de week. De vaardigheden van de vorige schooljaren op het gebied van Groen worden nog verder uitgebouwd en ingeslepen volgens de normen van het KPC. Je leert steeds zelfstandiger en slimmer te werken. De theorie is gekoppeld aan de vaardigheden die daarna volgens tijdens deze lessen. Vaardigheden die je erbij leert zijn onder andere: struikgewas afzetten en boom planten. Al het geleerde voor je meestal uit in onze eigen schoolomgeving, maar soms gaan we ook op klus. Ook het werken in de kas blijft een taak.

Nieuw:

Naast het werken in het Groen kun je tijdens deze fase ook kiezen voor het vak Bloemschikken.

Algemene omschrijving: Hier leer je vaardigheden om te kunnen werken in een bloemenwinkel. Dit zijn o.a. bloemen op water zetten, bloemen aansnijden, ombossen, het maken van een korenschoof gebonden boeket, onderhouden van planten ( water geven, om-potten, blad en bloem verwijderen). Een biedermeier bloemstuk maken, bloemen op draad zetten en het inpakken van het bloemenwerk.

Te behalen certificaat: Werken met Bloemen.

Excursies: bezoek aan een groothandel, bezoek aan een bloemenwinkel.

Fase 3 Leerjaar 4/5

Algemene omschrijving: Voorbereiden op werk/uitstroom/certificering in het Groen

Je werkt in het hele jaar ( 4 uur per week) toe naar het examen:

Je oefent met alle vaardigheden die behoren bij het behalen van het certificaat voor KPC Groen. Dit is zowel theoretische kennis: het waarom en hoe kunnen uitleggen als het doen: met de juiste lichaamshouding, slim, kunnen werken. Dit betekent dat je een stuk schoolomgeving krijgt toegewezen waarin je alle klussen die daar te doen zijn, moet kunnen herkennen, het juiste gereedschap moet kunnen pakken, uitvoeren en weer opruimen. Ook leer je een stuk planten kennis erbij.

Excursie: bezoek aan een kas, bezoek aan een hovenier.

Te behalen certificaat: Onderhoud schoolomgeving SVA 1

Passende stagerichtingen/werkrichtingen: Stageplekken die goed aansluiten op wat we in het jaar leren en doen zijn: werken in een tuincentrum als assistent hovenier, werken in de kassen/ kwekerijen.

Dit zijn gelijk ook de richtingen waarin je grote kans hebt op een baan.