Leerlijn Techniek

Techniek (Hout en Metaal)

Techniek is overal om ons heen. Zonder techniek hebben we geen huizen, geen auto, geen telefoon, geen kleding eigenlijk hebben we helemaal niets. Techniek is in onze maatschappij dus niet meer weg te denken. Kijk maar naar het volgende filmpje:

Het is belangrijk dat we voldoende mensen hebben die een technisch beroep willen hebben. Bij Focus hebben we daarom een mooie technische afdeling met moderne apparatuur. Hier kun je veel leren zodat je goed voorbereid op stage gaat. De machines die op school gebruikt worden kom je ook tegen op je stage. Als je voor de techniek gaat op Focus kun je kiezen uit de richtingen Metaaltechniek en Houttechniek. Als je klaar bent bij Focus kun je uitstromen naar veel verschillende beroepen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als fietsenmaker, lasser, schilder, metaalbewerker, autopoetser, timmerman, glaszetter, en nog veel meer technische beroepen. Er zijn natuurlijk ook leerlingen die doorleren bij het ROC.

Per praktijkvak:
Fase 1 Leerjaar 1 (Metaal en Hout)

-Algemene omschrijving:
In de eerste klas leer je basis vaardigheden die in de techniek worden gebruikt. Je leert bij Metaaltechniek hoe je metaal moet knippen, boren, puntlassen en solderen. Bij Houttechniek leer je timmeren en schroeven. Ook leer je hoe je moet lijmen en schilderen. Andere dingen die je leert zijn hoe je zelf thuis kleine klusjes kunt doen zoals een band plakken of een kastje schilderen. Bij de theorie leer je wat techniek is, hoe je moet meten, je leert over fietstechniek en hout

-Excursies:
In de eerste klas ga je op excursie naar een bouwmarkt. Daar krijg je een opdracht om de te onderzoeken wat gereedschap en materiaal kost die we in de techniek gebruiken.

Fase 1 Leerjaar 2 (Metaal en Hout)

-Algemene omschrijving:
In de tweede is het belangrijk dat je voorbereid wordt op de keuze in de bovenbouw. Ja gaat in de derde klas namelijk stage lopen in de richting die je op school kiest. Dus als je voor techniek kiest ga je bij een technisch bedrijf stage lopen. Het is belangrijk dat je zelfstandig wordt en laat zien dat je gemotiveerd bent. Den vaardigheden die je in de eerste klas hebt geleerd ga je verder oefenen. Je leert goed meten en aftekenen dat is namelijk in de techniek heel belangrijk. Tevens ga je in de tweede klas voor het eerst lassen en mag je met meer machines werken.

-Excursies:
In de tweede klas ga je op stage naar Espeq en Tetrix. Tijdens deze excursie maak je kennis met verschillende beroepen in de techniek zoals; loodgieter, metaalbewerker, stratenmaker, metselaar, schilder en nog veel meer technische beroepen.

Fase 2 Leerjaar 3 Metaal

-Algemene omschrijving:
In de derde klas loop je al twee dagen per week stage. Dat kan bijvoorbeeld bij een autopoetsbedrijf, een metaalbedrijf, of een bouwmarkt zijn. Op school krijg je 3 uur per week praktijk en leer je steeds zelfstandiger werken in de metaalwerkplaats. Je gaat oefenen met Lassen, slijpen, boren, buigen en nog veel meer verschillende vaardigheden. Je krijgt 1 uur per week theorie die met metaaltechniek te maken heeft. Bij de theorie van metaaltechniek leer je over de machines die je gebruikt tijdens e les en op je stage.

-Excursies:
In de derde klas is nog geen vast excursieprogramma voor metaaltechniek.
-Te behalen certificaat (nog niet haalbaar voor alle leerlingen in de derde):
SVA1 Metaaltechniek.
-Passende stagerichtingen:
Fietsenmaker, metaalbewerker, schilder, bouwmarkt, demontage bedrijf, autopoetsbedrijf.

Fase 3 Leerjaar 4/5 Metaal

Algemene omschrijving:
In de 4de en 5de klas wordt je verder voorbereid op werken in de metaaltechniek. Het is belangrijk dat je leer werken met werktekeningen als je iets gaat maken. Bij Metaaltechniek kun je verschillende certificaten halen. Met elkaar (mentor, leerling, ouders en praktijkdocent) maken we daar afspraken over. Het lesprogramma wordt aangepast aan het certificaat dat je wilt gaan halen..

Te behalen certificaat:
– SVA1 Metaaltechniek (op school)
– SVA2 Metaaltechniek (op stage)
– SVA2 Autopoetsen (op stage)
– SVA2 Autotechniek (op stage)
Tetrix lasopleiding niveau NIL 1
Passende stagerichtingen/werkrichtingen:
Metaalbedrijf, autopoetsbedrijf, garage, fietsenmaker, technische dienst.

Excursies:
In de 4de/5de klas is nog geen vast excursie programma voor Metaaltechniek.

Fase 2 Leerjaar 3 Hout

-Algemene omschrijving:
In de derde klas leer je steeds zelfstandiger werken met hout. De vaardigheden die je nodig hebt op je stage gaan we op school oefenen. Je krijgt per week 3 uur praktijk en 1 uur theorie. Er is veel aandacht voor het veilig werken met de machines die je mag gebruiken. Bij theorie leer je over verschillende soorten hout en hoe je die het beste kunt bewerken.

-Excursies:
In de derde klas is nog geen vast excursieprogramma voor houttechniek.

-Te behalen certificaat (nog niet haalbaar voor alle leerlingen in de derde):
SVA1 schilderen

-Passende stagerichtingen:
Schilder, bouwmarkt, kozijnenfabriek, bij een aannemer.

Fase 3 Leerjaar 4/5 Hout
Algemene omschrijving:
In de vierde klas wordt het steeds belangrijker dat je laat zien dat je in de houttechniek wilt werken. Je loopt 3 dagen per week stage en op school krijg je 3 uur praktijk en 1 uur theorie. De werkstukken die je maakt worden steeds moeilijker zodat je het vak beter onder de knie krijgt. Je leert hand werkzaamheden zoals: zagen, schuren, schilderen en schroeven. Ook ga je meer met machines aan de slag zoals de schuurmachine, schroefmachine, decoupeerzaag, enz. De echte talenten mogen aan de schoolboot werken!

Excursies:
In de vierde klas is nog geen vast excursieprogramma voor houttechniek.

Te behalen certificaat:
– SVA1 schilderen (op school)
– SVA2 schilderen (op stage)
Passende stagerichtingen/werkrichtingen:
Schilder, bouwmarkt, kozijnenfabriek, bij een aannemer.