Leerlijn Handel

Fase 1 Leerjaar 1
Algemene omschrijving: Oriënteren op werken in een winkel.
Je volgt dit vak twee keer tien weken lang en dan twee uur in de week. Van die twee uur krijg je een lesuur theorie. Hierin leer je geldrekenen en je leert een aantal belangrijke begrippen van de winkel. Ook leer je wat FIFO is. Daarna heb je een lesuur praktijk. In dit uur ga je aan de slag in de schoolwinkel. Je leert dan de kassa bedienen, inpakken, prijzen, spiegelen en vakken vullen.

Excursies: naar de markt of naar de Action en naar de supermarkt

Fase 1 Leerjaar 2
Algemene omschrijving: Oriënteren op werken in de winkel en voorbereiden op stage
.Je volgt dit vak tien weken lang vier lesuren in de week. De eerste twee uur krijg je theorie. Hierin leer je geldrekenen, wordt FIFO herhaald en krijg je nog meer belangrijke begrippen van de winkel. Ook behandelen we een hoofdstuk uit de methode Kiem uit het derde leerjaar zodat je al een beetje weet wat je te wachten staat als je het vak ook dan weer kiest. De laatste twee lesuren doe je praktijk. In deze uren ga je aan de slag in de schoolwinkel. Je leert dan spiegelen, vakken vullen/FIFO toepassen, werken/afrekenen met de kassa, prijzen, inpakken, boodschappen doen en schoonmaken.

Excursies: naar Karwei en naar Intratuin (twee stagebedrijven)

Groepsstages: Vomar. Hier werk je twee lesuren per week, ook tien weken lang. Bij de Vomar leer je omgaan met klanten, spiegelen en vakken vullen.

Fase 2 Leerjaar 3
Algemene omschrijving: Oriënteren en voorbereiden op werk/uitstroom/ certificering in de winkel.
Je volgt dit vak 20 weken lang vier uur in de week. De eerste twee uur krijg je theorie. Hierin leer je geldrekenen en wordt er gewerkt uit de methode Kiem. Onderwerpen als artikelpresentatie aanvullen, omgaan met klanten en artikelen controleren komen aan bod. De laatste twee lesuren doe je praktijk. In deze uren ga je aan de slag in de schoolwinkel. Je leert dan verkopen, helpen van klanten, spiegelen, vakken vullen/FIFO toepassen, werken/afrekenen met de kassa, kassa tellen, bestellen, reclame maken en schoonmaken.

Excursies: distributiecentrum

Groepsstage: Karwei. Hier werk je de helft van de 20 weken vier lesuren per week waarin je leert inruimen, stellingen ombouwen en spullen in elkaar zetten, vakken vullen, spiegelen, prijskaartjes maken, gebruik maken van transportmiddelen (als pompwagen, rolcontainers, hoogwerkers) en schoonmaken.

Te behalen certificaat: /

Passende stagerichtingen: als je gaat stagelopen in een winkel begin je meestal in een supermarkt, bouwmarkt of tuincentrum.

Fase 3 Leerjaar 4/5
Algemene omschrijving: Voorbereiden op werk/uitstroom/certificering in de winkel.
Je werkt in het hele jaar ( 4 uur per week) toe naar het examen: Winkelmedewerker. Je kunt een school eigen certificaat behalen; een afgeleide van KCH winkelmedewerker. Het examen vindt plaats op je stageadres en wordt afgenomen door een examinator.

In de lessen op school werk je uit de methode KIEM. Hierin wordt de theorie behandeld die jou opleidt naar het examen.

Tijdens jouw stage breng je de theorie in praktijk. Dit doe je met behulp van je stageboek en bijbehorende opdrachten.
Ook heb je iedere 2 a 3 weken een toetsje over de begrippen die we geleerd hebben. Natuurlijk gaan ook praktisch aan de slag, je leert onder andere werken met een schappenplan, omprijzen, een pakbon controleren en maken we PowerPointpresentaties over verschillende onderwerpen die aan bod komen tijdens de les. We gaan ook verder met geldrekenen en je kunt een kassatrainingsprogramma(Virtualskills lab) volgen op de computer.

Excursie: mannenmode zaak: Charly & sons

Te behalen certificaat:
Winkelmedewerker
Virtual skillslab Food, Non-Food en AGF

Passende stagerichtingen/werkrichtingen: Stageplekken die goed aansluiten op wat we in het jaar leren en doen zijn: supermarkten, bouwmarkten, tuincentra, warenhuizen, kledingzaken, drogisterijen, schoenenzaken en speelgoedwinkels.

Dit zijn gelijk ook de richtingen waarin je grote kans hebt op een baan.